TURİZM POTANSİYELİNİ OLUŞTURAN KAYNAKLAR

1 . İKLİM VE TURİZM MEVSİMİ

Ayancık ve civarında yıl içindeki ortalama günlük sıcaklık , güneşli günler sayısı ve deniz suyu sıcaklığı gibi unsurlar dikkate alındığında yaz turizminin Haziran , Temmuz , Ağustos ve Eylül aylarından oluştuğu görülmektedir. Ancak deniz den yararlanma söz konusu olduğunda ; en uygun ayların Temmuz Ağustos olduğu , Haziran ve Eylül aylarının ise kısmen deniz turizmine uygun olduğu görülmektedir.

Kış turizmine yönelik çalışmalar henüz olmamakla birlikte Küre dağlarının üzerinde bulunan Akgöl ve Karlık yaylalarının kayakçılık için potansiyel taşıdığı görülmüştür.Bu yaylalar aynı zamanda ilçenin her mevsim turizm potansiyel kaynaklarındandır.

2. ÖNEMLİ TURİZM ALANLARI

Yörenin sahip olduğu deniz kıyıları mevsimin kısalığına rağmen turizm hareketlerinin odak noktasını oluşturmaktadır. İl çapında tüm sahil kesimi konaklama tesisleri , kampingler ve günübirlik tesisler  gibi yatırımların gerçekleştirilmesine müsaittir.

Ayancık ilçesi çevresinin dağlık ve ormanlık alanlardan oluşması ve Küre Dağlarının yüksek tepelerinin ilçe sınırlarında  olması nedeni ile orman içi pek çok dinlenme alanı ve yaylalara sahiptir.Bu yaylaların en önemlileri Çangal , Akgöl ve Karlık Yaylalarıdır.

            ÇANGAL: Ayancık-Kastamonu yolunun 25. km sinde yoldan 3 km içeride bulunan Çangal ; orman içindeki açıklık alana kurulmuş bir yerleşim yeridir. Burada Orman İşletmesine ait idare binaları , misafirhane ve lojmanlar bulunmaktadır. Binalar tek katlı olup arazi üzerinde dağınık vaziyettedir. Küçük bir tatil köyü havası yaratılmıştır. Tesisler Ayancık kereste Fabrikasını kuran Belçikalı ve Almanlar tarafından 1930 lu yıllarda  inşa edilmişlerdir. Etrafındaki geniş Göknar ormanları ve yakın köylerle birlikte kış turizmi , av ve dağ turizmi için uygun olup tesis yapmaya oldukça müsaitttir.

            AKGÖL: Ayancık ilçesinin güneyinde Ayancık-Kastamonu yolunun 31.km sinde,  yoldan da 5 km içeride bulunan Akgöl ; 1200 metre yüksekliktedir. Etraftaki sık göknar ormanları içinden akan iki çayın birleştirerek oluşturduğu göl ortalama 3 dönüm alan kaplamaktadır. Gölün yanında orman işletmesine ait bir tesis bulunmaktadır. Günübirlik piknik için  uygun olan göl civarındaki orman içlerinde piknik masaları ve ızgara yerleri bulunmaktadır. Çevre ormanlarda yaban domuzu , ayı ,kurt ,çakal ve tavşan gibi av hayvanları mevcuttur.

Akgöl’e ulaşmak için inilen 5km lik yol stabilize olup buradan da İnaltı bölgesine doğru yol devam etmektedir. Bu yol üzerinde bulunan Alabalık Tesisleri , İnaltı Mağarası ve Kanyonları safari turlar ve yürüyüşler için de müsaittir . Kış mevsiminin uzun geçtiği bölgede küçük kayak pistlerinin de yapılabileceği uygun orman içi boşluklar mevcuttur.

 

Derleyen : Raif Çiftçi

 1